Kirjoittaja Aihe: Terve.  (Luettu 6718 kertaa)

Jauno

 • Seniori
 • ****
Terve.
« : 21.11.14 - klo:18:19 »

Hei, olen Jani keskiseltä uudeltamaalta. Olen lamppuholisti :)

Tässä tuleekin pyöreät 10 vuotta täyteen tätä harrastusta. Kaikki alkoi silloin vartiointialalla pääasiassa yöaikaan työskennellessä kun tarvitsi pientä ja tehokasta valaisinta koko ajan mukana kannettavaksi.
Tätä asiaa ajoi tietysti Mini Maglite silloin kun Magcharger oli tarpeeton autosta mukaanotettavaksi. Alkuvuodesta 2005 hankin parin työkaverin kanssa siihen maailman aikaan huipputason Surefire G2 valaisimet (kuvassakin edustettuna kaikkine värivaihtoehtoineen takarivissä oikealla).
Mainitut valaisimet siis näitä perinteisiä taktisia valaisimia jossa helposti särkyvä sekä muutamien kymmenien tuntien eliniän omaava hehkulanka -tyyppinen xenonpolttimo.
(hehkulanka -termi siksi ettei kukaan erehdy sekoittamaan xenon kaasua käyttäviin kaasupurkauslamppuihin)
Surefire on hintavien valaisimien (made in usa..) lisäksi tunnettu usein alakanttiin ilmoitetuista teholukemista eli "virallinen" valoteho 65 lumenia (100-120 lumenia kuitenkin vertailukelpoisempi lukema) ja toiminta-aika kahdella (kalliilla) CR123 paristolla tunnin verran..
Se oli sitä aikaa se :)

Syksyllä 2005 hankin G2:een lataussysteemin toiminta-ajan tippuessa puoleen tuntiin. Sillä nyt pärjäsi vielä sen pimeän kauden kunnes 2006 syksyllä alkoi kaivata pidempää toiminta-aikaa.
Sillon tutustuin opettajiini www.candlepowerforums.com sekä (se alkuperäinen) www.flashlightreviews.com ja taskulamppujen maailma avautui huomattavasti :)
Vaikka ledien valotehollinen läpimurto perinteisistä hehkulankapolttimoista oli vasta tuloillaan (2007) niin FLR:n pintaa syvemmät arvostelut mm. reguloinnin ja virtalähteen merkityksestä olivat käänteentekeviä omalla lamppu-urallani. Eivätkä nuo tietyt perusasiat (vrt. fysiikan lait) ole muuttuneet tekniikan kehittyessä.

Siinä missä nykyään 18650 li-ion akku on alan standardia ja akku/valaisin valmistajia on pilvin pimein, niin silloin oli tasan kaksi 18650 soveltuvaa valaisinta: Wolf-Eyes ja Pila.
Molempiin tutustuin 2006-08.

Yhtään itseäni kehumatta on kai tässä tullut jonkinlaista valistustyötä (ml. Led Lenser kritiikki Suomi24 sivustolla) vuosien varrella tehtyä em. tietoutta jakaessani useillakin eri  kotimaisilla foorumeilla. Aktiivisin vaihe oli varmaankin 2008-2009 kun ledien tehojen myötä ihmiset tilaili valaisimia ja akkuja kaukoidän halpakaupoista tietämättä sen tarkemmin ominaisuuksista. Ja itseäni erityisesti  huoletti litium-ion akut kun ei ihmiset tienneet suojapiirien merkitystä asiassa. Nyt se tietous on lisääntynyt mukaanlukien kotimaiset lamppukauppiaat, jotka ovat selvästi ottaneet vaikutteita omista teksteistäni..

Viime vuosina ei ole jaksanut foorumeilla paljoa kirjoitella. Omat kotisivutkin on vaihteeksi alhaalla. Ne tiedot ovat vanhahtavia (joskaan ei vanhentuneita) että päivitystä kaipaisi.

Itse valaisimia on vuosien varrella tullut ja mennyt. Kuvassa on suurinosa arsenaalistani, muutama yksilö ei kuvaan mahtunut mukaanlukien autossa olevat UK 4AA led, Surefire G2 keltainen Malkoff M60WLL led-modulilla sekä Quark regular xm-l valaisin.
Viimeisen pari vuotta mukana on kulkenut yksi tai useampi noita Foursevensin Quark valaisimia (Keeppower 16650 2000mah akuilla). Suurempaa tehoa kun tarvii niin Eagletacin järeämmät mallit (tuhannen lumenia) ajaa sen asian. Sekä avainnipuissa värikkäitä Fenixen aaa-valaisimia (Eneloopeilla luonnollisesti).

En tiedä mitä kertomukseni kertoo lukijoille. Joku viisas sanoi joskus että ei voi ymmärtää nykyisyyttä jos ei tunne historiaa. Tässä tapauksessa se tarkoittaa että 10v taipaleella on vaikutuksensa tämän päivän valaisinvaatimuksiini, kun tarjonta valotehoineen on kasvanut.
Joskus oli aika kun itsekkin tuijotti vain valotehoa, mutta nykyään kun vain taivas on rajana niin kiinnittää huomiota muihinkin ominaisuuksiin kuten:
- Käyttölogiikka. Olenkin tykästynyt Foursevensien ja sekä Eagletacin yksinkertaiseen ja samalla monipuoliseen käyttöliittymään. Kiss kiss (Keep It Studip Simple)
- Käyttötuntuma. Kokeile kädessäsi Surefire G2 niin tiedät :)
- Neutraalit ledien värisävyt.
- Värit (siis valaisimen rungossa). Maailma on täynnä umpitylsiä sysimustia lamppuja. Onneksi vielä löytyy värejä :)

Valoisaa vuodenjatkoa foorumilaisille ja palataan asiaan :) Happy Dark Trails !
« Viimeksi muokattu: 28.11.14 - klo:10:04 kirjoittanut Jauno »

_the_

 • Ylläpitäjä
 • Konkari
 • *****
Vs: Terve.
« Vastaus #1 : 21.11.14 - klo:22:43 »
Tervetuloa foorumille! Mukava kun kokeneemmatkin tieteenharjoittajat jaksavat rekisteröityä ja jakaa osaamistaan myös kotimaisilla foorumeilla.
hc-lights.fi - Kun paraskaan vakiolamppu ei riitä!

Jauno

 • Seniori
 • ****
Vs: Terve.
« Vastaus #2 : 28.11.14 - klo:15:07 »
En tiedä näkyikö alunperinkään aloitusviestissäni kuva (koska se oli liitetiedostona), mutta NYT  se näkyy  :)
(edit: opettelee kirjoittaa kerralla kunnolla ja kokonaan :) )
« Viimeksi muokattu: 28.11.14 - klo:22:40 kirjoittanut Jauno »

pasiph

 • Ylläpitäjä
 • Täysjäsen
 • *****
 • www.fikkari.fi
Vs: Terve.
« Vastaus #3 : 28.11.14 - klo:22:35 »
Tervetuloa =) Hyvät setit.

Baton

 • Täysjäsen
 • ***
Vs: Terve.
« Vastaus #4 : 17.12.14 - klo:20:44 »
Onkos foursevenssillä ja surefirellä suomessa edustusta? Tai eurooppalaista nettikauppaa, ettei tarvis tullin kanssa pelailla?
Convoy s2+, Convoy S2+, Convoy M2, Convoy L4, Lumonite Compass 1000, MiniMagLite Led Pro+, Eagletag D25C titanium, Thrunite T10s, Thrunite Tis, Zebralight Sc52 L2, Fenix PD35 2014, Olight S1

Jauno

 • Seniori
 • ****
Vs: Terve.
« Vastaus #5 : 18.12.14 - klo:15:49 »
NeljäSeiskalla ei (ainakaan enää) ole Suomen edustusta. Surefirellä ainakin Hantaurus.
EU:n sisäpuolella seurailen tarjousten/poistomyyntihintojan toivossa ainakin:
http://www.ledfiretorches.co.uk/index.php
http://www.flashaholics.co.uk/4sevens.html
http://www.flashlightshop.de/

Viimeksi mainitussa on myös $urefireä jotain malleja alennettuun hintaan.