Kirjoittaja Aihe: Ammattimaiset retkilyhdyt.  (Luettu 3283 kertaa)

Jauno

  • Seniori
  • ****
Ammattimaiset retkilyhdyt.
« : 20.11.16 - klo:10:41 »
Muokkaus 22.11.2017: Muokkasin otsikkoa ja toivoisin tähän keskustelua retkilyhdyistä, niin halpiksista kuin näistä "ammattivehkeistä".

Fenix CL25R retkilyhty (1x18650 ympärisäteilevä valaisin).

Kirjoittelen tähän ketjuun näkemyksiäni ja havaintojani tästä valaisimesta.


« Viimeksi muokattu: 26.11.17 - klo:18:41 kirjoittanut Jauno »

Jauno

  • Seniori
  • ****
Aiemmin kirjoittamaani:
Lainaus
En tiedä mitä valko-puna/vihreä yhdistelmälediä tämä Fenixen CL-sarja käyttää, mutta ne eivät ole penaalin terävimpiä kyniä mitä tulee hyötysuhteeseen.
Esim. toiseksi korkein teho tarjoaa 200 lumenia 5 tuntia. Kun katsoo Fenixeltä joidenkin XML T6/U2 käyttävien mallien speksejä, niin 200 lumenilla tarjoillaan ~8 tuntia. Muutenkin oman näppituntuman mukaan 6-8 tuntia ei pitäisi olla ongelma 200 lumenilla nykyledeillä.

Mukana tulleella 2300 mAh akulla valaisin pudotti tehon toiseksi alimmalle kolmen tunnin jälkeen ja tästä ei tainnut mennä tuntiakaan kun tiputti alimmalle. Eli Ansi-standardin 10%:n porsaanreiälläkään ei pääse viiteen tuntiin.

Johon käyttäjä Esko vastannut:
Lainaus
Ei minullakaan mitään tietoa ole ledeistä mutta jos vertailukohtana on tavalliset kirkaslasiset taskarit, maitolasi hukkaa kyllä helposti tuon verran tehoa ja enemmänkin.

Jauno

  • Seniori
  • ****
Vuosi sitten avasin tämän ketjun ja vähiin jäänyt tarinani...
No myin kyseisen retkilyhdyn pois (maaliskuussa) koska ajattelin että se rahasumma on turhan paljon olla kiinni "vain" ympärisäteilevässä valaisimessa, koska erilaisilla diffuusoreilla saa tavallisista taskulampuista "lähes" retkilyhtyjä.

Hieman myös epäilin, että onko CL25R ylivertainen verrattuna markettien halpiksiin. Vaikka D-paristoissa on kapasiteettia paljon, niin nopeasti purkutaulukoita kun vilkasin niin jo puolen ampeerin virralla niiden kokonaisenergiamäärä vastaa 18650-akkujen tasoa.

Toisaalta kun AA-, C- tai D-paristoja laitetaan 3-4 samaan laitteeseen ja ajetaan ilman regulointia niin kyllähän niilläkin saa toiminta-aikaa paljon pidemmäksi kuin reguloidulla litium-akkuisella...

Myöskin markettien lyhdyissä on kirkkaammat linssit että hyötysuhde voi olla osaltaan parempi kuin maitolaseissa.

Nyt loppukesästä hankin edullisemmin sakulandiasta Fenixen 2xAA (1xCR23) retkilyhdyn (CL20). Sen myötä onkin tullut jonkun verran kokemusta/näkemystä käyttötilanteista joissa retkilyhdyt ovat parhaimmillaan. Tein sellaisen havainnon, että retkilyhdyn ei välttämättä tarvitse olla 360 astetta ympärisäteilevä, joita ne perinteisesti ovat.
Tuollainen 180 astetta/puolipallona valaiseva on oiva ratkaisu myös. Pari tilannetta joissa se on parempi kuin 360.

- Teltassa/huonetilassa lyhty sijoitetaan ylös kattoon. Tällöin valaistaan käytännössä yläseiniä ja laipiota, jolloin oleskelutilat jäävät hämäräksi.
180-asteinen sijoitetaan valaisemaan alaspäin, jolloin se valaisee kuten perinteiset kattolamput.

- Lattiaa/kuistia/käytävää valaistessa parhaimmillaan 360 on keskelle sijoitettuna, mutta silloin se on koko ajan jaloissa.
Nurkkaan/seinään sijoitettu 180:n ei myöskään valaise turhaa nurkkaa/seinää.

- Ehkä se tärkein pointti eli karkeasti sanottuna 10 lumenia yhteen suuntaan vastaa 20 lumenia ympärisäteilevää valoa eli pienemmällä valoteholla on enemmän hyötyä ja näin ollen toiminta-ajat pitenevät. Itse en juurikaan harrasta sähköttömissä oloissa yön yli retkeilyä, mutta niissä olosuhteissa pienet valotehot pitkällä toiminta-ajalla ovat mielestäni se pointti.


Myymästäni CL25:tä jäi harmittamaan aiemmin mainitsemani toiminta-aikojen lyhyys siihen mitä on ilmoitettu, mutta ehkä se on niinkuin Esko sanoi, että hyötysuhde kärsii näillä "maitolaseilla".
Muutenhan se on varsin hyvä peli:
+ pari hyvää kiinnitysmahdollisuutta, jotka eivät sotke toisiaan.
+ usb-latauksen lisäksi käyttäjän vaihdettavissa 18650-akku
+ 0.8 lumenin pienin teho

On synti ja häpeä, että Fenix ei varustanut aikaan myös CL20 ja CL30 -lyhtyjä moonlight-teholla (0.8 lumenia). Se on tarpeeksi tehokas lukemiseen ja todella pitkällä toiminta-ajalla toimii yön yli valona.

http://flashlight.nitecore.com/ILLUMINATION/L/LR30/

Tänään saapui kaukoidästä edullisempi Nitecore LR30 -lyhty, joka tarjoaa:
12 lumenia 62 tuntia.
45 lumenia PUNAISTA valoa 8 tuntia.
85 lumenia 8,5 tuntia.
205 lumenia 3,5. Tosin tämä maksimi teho tippuu satasen pintaan kymmenisen minuutin palon jälkeen ylikuumenemisenestosyistä.

Korkea (vähintään 90) CRI.

Magneettikiinnitys ja tuollainen kuminen ritsa, jolla saa valaisimen ripustettua niin, että "suunnattu" valaisu on parhaimmillaan.
Toivoisin tuossa olevan joku kiinteä kiinnityspointti johon saa oman narun kiinni. Täytyy katsoa miten sen saisi viriteltyä.

Toisin kuin Fenixen lyhdyt, niin tämä on halvemman oloinen siinä mielessä, että pariston suojakansi on vain hakasella kiinni eikä ruuvilla tms.
Varsinkin Nitecorelle on suurempi synti&häpeä ettei tässä ole yhden lumenin tehoa, joka löytyy lähes kaikista nitecoren laitteista.

Hyvää on tuo akun jännitteen mittaus, joka 18650-käyttäjälle kertoo enemmän kuin yleensä päin seiniä toteutetut low battery warningit.

Tämmösillä tarinoilla...

Oheisessa linkissä on pintaa syvemmältä testiä Nitecoresta kuta kiinnostaa: https://www.reddit.com/r/flashlight/comments/5lho1w/review_nitecore_lr30_single_18650_lantern/
« Viimeksi muokattu: 22.11.17 - klo:15:14 kirjoittanut Jauno »

Jauno

  • Seniori
  • ****

Hieman myös epäilin, että onko CL25R ylivertainen verrattuna markettien halpiksiin. Vaikka D-paristoissa on kapasiteettia paljon, niin nopeasti purkutaulukoita kun vilkasin niin jo puolen ampeerin virralla niiden kokonaisenergiamäärä vastaa 18650-akkujen tasoa.

Toisaalta kun AA-, C- tai D-paristoja laitetaan 3-4 samaan laitteeseen ja ajetaan ilman regulointia niin kyllähän niilläkin saa toiminta-aikaa paljon pidemmäksi kuin reguloidulla litium-akkuisella...

Myöskin markettien lyhdyissä on kirkkaammat linssit että hyötysuhde voi olla osaltaan parempi kuin maitolaseissa.Esimerkkinä juuri katsoin Tokmannin valikoimassa  3xC-paristoinen kahdella (vastakkkain asetellulla) COB-ledillä varustettu lyhty, jolle ilmoitettu 800 lumenia.
En ole COB-ledien maailmaan tutustunut, mutta osaako joku arvioida, että jos sieltä se 800 lumenia ulos lähtee (alussa) niin minkälaiselta purkukäyrä näyttäisi?

Vs: Ammattimaiset retkilyhdyt.
« Vastaus #4 : 20.12.17 - klo:22:50 »
Tuo olis kiintoisaa tietää.joskus pitelin käsissä työvaloa cob ledillä,oli miellyttävä tehdä sen valossa töitä,mutta söi akkunsa ihan silmissä.tosin ei ollu kuin 50/100% tehovalinnat,ja remppa kesti piiitkään..Itse tarvitsisin retkilyhdyn josta löytyisi joku 2lm teho,tai edes sinnepäin.kirkas linssi mielellään.yleensä tuo hajottavuus syö niin pirusti valotehosta,että vaikka/kun keila on leveä niin joutuu polttelemaan turhan suurella että näkee jotain.monasti se myös saa värin vääristymään sinertävämmäksi kuin se ilman linssiä olisi.yleensä minimi tehokin taitaa olla 25% halpislyhdyissä ja kunnollisiin ei sitten ole tutustunutkaan.kun tavoitellaan pitkää paloaikaa esim pitkällä vaelluksella,toi 25% on yleensä ihan liikaa.ei jaksa raahata lyhtyyn vara-akkuja matkassa kun muutenki tulee jo kaikkee turhaa mukaan verrattuna kavereiden rinkkoihin.Nimim."se,jolla oli x60 2 vara-akuilla mukana pohjoisen reissulla...." :o
Älä leiki perkele jeesusta iso mies!!