Kirjoittaja Aihe: Testi: Armytek Wizard Pro v3 -otsalamppu (18650, XHP50)  (Luettu 9633 kertaa)

maukka

  • Tulokas
  • *
Armytek Wizard Pron testiin lähetti maahantuoja: www.armytek.fi
Wizard Pro on nyt kolmannessa versiossaan. Testattu malli käyttää viileähkön sävyistä Cree XHP50 -lediä, jota valmistaja kutsuu termillä "white". Lämmin warm onkin sitten selvästi lämpimämpi. Wizard Pro on toistaiseksi meikäläisen otsalampuista isoin.

Valmistajan ilmoittamat speksit
Akku/paristot: 18650
Draiverin toimintajännite: ei ilmoitettu
Ledi: Cree XHP50, vaihtoehtoina kylmä (testattu) ja lämmin
IP68-vesitiivis: 2 tuntia 10 metrin syvyydessä
Iskunkestävyys: 10 metriä

Maksimivalovirta: 1800 lumenia
Muut tilat: 900/390/165/30/5,5/1,5/0,15 lumenia
Valokeilan kantama: 130 m
Valovoima valokeilan keskellä: 4200 kandelaa

Mitat ja paino (mitattu)
Pituus: 110,5 mm
Pään leveys: 29,3 mm
Kahvan leveys: 20,5 mm
Takaosan leveys: 24,5 mm
Paino: lamppu vyöklipsillä 73 g, akku 45 g, panta 43 g

Lisätiedot valmistajan sivuilla

Pakkaus ja sen sisältö

Kaupan hyllyltä hyvin erottuvan värikkään paketin läpi lamppua voi tutkailla.

Mukana tuleva varustus:
3200 mAh 18650-akku (lampun sisällä)
Otsapanta
Magneettinen usb-latausjohto
Klipsi
Kaksi vara-o-rengasta
Käyttöohje


Käyttöliittymä

Wizard Prota operoidaan lampun sivulla sijaitsevalla elektronisella kytkimellä.Kytkin ja käyttöliittymä ovat käytännössä identtiset aiemmin testatun Prime C2 Pron kanssa. Ainoastaan tuki kahdelle litiumioniakulle puuttuu, joten käyttöjännitteen valintaa ei ole.

Selkeästi naksahtavan kytkimen tuntuma on erinomainen. Tupla- ja triplaklikkaus onnistuu helposti, toisin kuin joillakin pehmeillä painikkeilla.

Nappulan takana on ledi, joka kertoo lampun tilasta. Lämpenemisestä se varoittaa ensin kolmella keltaisella välkähdyksellä, ylikuumenemisesta kolmella hieman nopeammalla punaisella. Punaisen valon ilmaantuessa lamppu alkaa rajoittaa tehoa automaattisesti, mutta palauttaa täyden tehon, jos olosuhteet viilenevät ja akussa on vielä hönkää jäljellä. Mittauksen mukaan punainen valo syttyy, kun kuumin kohta saavuttaa 70 astetta, joka riittää jo aiheuttamaan palovammoja.

Kun lamppu toimii normaalisti, valo vihreänä viiden sekunnin välein. Oletuksena merkkivalo ei ole käytössä himmeimmissä firefly-tiloissa, mutta sen voi kytkeä päälle. Valon väri kertoo akun varaustilanteen. Vihreä 75-100 %, keltainen 25-75 %, punainen <10 %. Akun merkkivalo ei välky nopeasti, kuten ylikuumenemisesta kertova valo, joten nämä on helppo erottaa toisistaan.

Kirkkaudelle on seitsemän perusvalintaa, ja ne on jaettu kolmeen ryhmään:

Kolme firefly-tilaa
Kolme main-tilaa
Kaksi turbotilaa

Lisäksi on kolme spesiaalitilaa, kirkas ja himmeämpi huomiovalo ja strobo.

Käyttöliittymä toimii seuraavasti

Kun lamppu on sammutettu:
Yksi klikkaus sytyttää valon viimeksi käytetyssä tilassa (muistaa myös strobon ja huomiovalon)
Tuplaklikkaus sytyttää valon viimeksi käytetyssä main-tilassa
Triplaklikkaus sytyttää valon viimeksi käytetyssä turbotilassa
Neljä klikkausta sytyttää valon viimeksi käytetssä strobotilassa
Pitämällä painikkeen pohjassa valo kelaa tilat himmeimmästä fireflystä alempitehoiseen turboon asti. Sopivan kirkkauden löytyessä se valitaan vapauttamalla painike.

Kun lamppu on päällä:
Yksi klikkaus sammuttaa valon
Tuplaklikkaus vaihtaa main- ja firefly-tilojen välillä tai siirtyy turbo/spesiaalitiloista main-tilaan
Triplaklikkaus vaihtaa viimeksi käytettyyn turbotilaan
Neljä klikkausta vaihtaa viimeksi käytettyyn spesiaalitilaan

Kannattaa huomioida, että tuplaklikkaamalla sammutettua lamppua aiheuttaa lyhyen kirkkaan välähdyksen ennen main-tilaan siirtymistä, jos turboa (tai stroboa) on käytetty viimeksi. Yöllä tämän pitäisi ei olla ongelma, sillä pitkä painallus kelaa tilat aina fireflystä alkaen.

Lampussa on kaksi toimintatilaa, perustila ja taktinen. Oletuksena valittu perustila toimii yllä kuvailtuun tapaan. Taktisessa tilassa valo palaa vain, kun kytkin on painettuna pohjaan. Kirkkauden valintaa ei voi vaihtaa taktisessa tilassa, joten se pitää tehdä etukäteen.

Taktinen tila kytketään päälle kiertämällä hieman lampun ahteria auki, painamalla kytkin pohjaan, sulkemalla se taas ja vapauttamalla kytkin. Paluu perustilaa tapahtuu painamalla kytkin pohjaan, avaimalla perä ja vapauttamalla kytkin.

Rakenne ja ulkonäkö

Wizard Pron uusin versio on saanut jäähdytysripoja lähelle päätä. Muita ulkoisia eroja edeltäjään ei taida olle.

Magneetilla varustettu usb-lataussysteemi on nerokas. Se toimii ihan tavallisilla 18650-akuilla siten, että lampun perää kierretään hieman auki, jolloin kierteiden anodisoimattomat osat saavat kontaktin. Perän plus- ja miinusnavoissa on jännite, mutta diodi estää virran kulkemisen akusta ulos. Upotettu keskikontakti ehkäisee myös osaltaan tahattomia oikosulkuja.Latauskaapelin pää palaa punaisena, kunnes akku on tyhjä, jolloin väri vaihtuu vihreäksi.

Otsapannan käyttö on nopeaa ja helppoa. Lamppu sujahtaa pidikkeeseen vaivatta, mutta pysyy tukevasti kiinni. Taskuklipsin kanssa asettelu on hankalaa mutta mahdollista juuri sopivassa asennossa.Otsapanta tulee palasina pakkauksessa, ja sen kokoamisessa kestää pieni tovi. Manuaalissa on sentään seikkaperäiset kuvitus operaation tekemiseksi.Akkujen valinta on helppoa, sillä draiverin ulkonevan plus-terminaalin ja perän pitkän jousen avulla lamppuun sopii niin flat topit kuin nännilläkin varustetut akut, pituudesta riippumatta. Armytekin mukaan akun täytyy yltää 7 ampeerin virtaan, joten herkimmin laukeavat suojapiirit eivät välttämättä riitä turbon käyttöön.

Armytek 3200 mAh 18650 akun mittauksetWizard Pron mukana tullut 3200 mAh akku on laadukas. Se mitattiin lataamalla se ensin täyteen ampeerin virralla ja sitten purkamalla 8 watin kuormaan 2,5 voltin alarajalla. 8 wattia sattuu olemaan suunnilleen Wizard Pron tehonkulutus turbo 1 -tilassa.

Pituus: 65,1 mm
Leveys: 18,5 mm
Paino: 45 g
Suojapiiri: no
Kapasiteetti: 3012 mAh
Energia: 10,8 Wh
Sisäinen vastus: 0,06 ohm (mitattu 8 ampeerilla)

Armytekin valikoimaan kuuluu useita erityyppisia akkuja. Oman lamppuni mukana tullut akku on LG INR18650 MH1, mikä käy ilmi brändätyn kääreen alta näkyvistä teksteistä.

Purkukäyrä 8 watilla

Armytek 3200 mAh ja Sony VTC6 purkukäyrät 8 watilla 2,5 volttiin. Jännite sininen, virta punainen. Armytek tummalla, Sony haaleammalla. Armytekin akun jännite putoaa kuormassa enemmän kuin Sony korkean purkuvirran akussa, mutta kokonaisenergia (jännite*virta integroituna ajan yli) 8 watilla on täysin sama -> käyttöajassa ei eroa.

Usb-latauskäyrä

Integroidulla usb-kaapelilla lataaminen kestää reilut 7 tuntia. Mittaus on tehty usb-liitännästä, jossa maksimivirta on 700 milliampeeria. Kepoinenkin usb-virtalähde siis riittää, mutta hieman nopeampi lataus olisi tervetullut. Laturi ei lataa akkua aivan täyteen, vaan jäi latauskerrasta riippuen noin 3-9 prosenttia vajaaksi (loppujännite 4,09 ja 4,13 volttia).

Kokovertailu18650-akku, Olight H1R Nova, Olight H2R Nova, Armytek Wizard Pro v3, Skilhunt H03, Zebralight H600Fd Mk3

Wizard Pro on melkoisen massivinen, mutta otsapantoineen ja akkuineen samanpainoinen kuin Olight H2R.

Valokeilakuvat

Eihän meillä tähän aikaan vuodesta ole edes pimeää

Valon sävy ja laatu

Diffusoivan TIR-optiikan ansiosta valokeila on tasainen ja laaja. XHP50-ledistä ei näy lainkaan artifakteja tai sävyn muutoksia. Ihanteellinen keila otsalampulle ja lähityöskentelyyn.


Viileämpi versio Wizard Prosta on hieman lämpimämpi kuin kylmät lamput yleensä. Sävy on aavistuksen vihreään päin kallellaan, mutta käytännössä tätä ei huomaa ilman referenssiä, sillä sävy on tasainen koko valokeilan alueella. Valikoimasta puuttuu 4500-5000 K malli. Sellainen korkealla värintoistoindeksillä olisi kiva vaihtoehto.


Erittäin neutraalin Zebralightin rinnalla valon viileämpi ja viherätävmpi sävy on huomattavissa, mutta Armytekiin totuttua se näyttää erinomaiselta, kunhan ympäristö ei ole kovin erilainen.


Valon sävy eri kirkkauksilla. Tavalliseen tapaan sävy muuttuu hieman, kun virtaa nostetaan. Himmeimmillä tiloilla sävy on vihertävämpi kuin maksimiteholla.


Sävy valokeilan eri kohdissa. Duv-numero kertoo kuinka vihertävä/kellertävä (positiivinen arvo) tai pinkki/magenta (negatiivinen arvo) sävy on. Sävy pysyy lähes identtisenä koko alueella.

Spektri ja värintoisto

Spektrin ja värintoistoindeksin mittaamiseen käytössä on X-rite i1Pro. Softana HCFR, Babelcolor CT&A ja ArgyllCMS-paketin spotread. Paloaikatesteissä käytössä i1Display Pro, jota ei tarvitse kalibroida puolen tunnin välein.

Lyhenteiden selitykset ja lisätietoa

CCT = värilämpötila, correlated color temperature, mitä suurempi numero, sitä sinisempi valo, hehkulamppu on noin 2700 K, päivänvalo 5000-6000 K riippuen kellonajasta
CRI (Ra) = Perinteinen värintoistoindeksi, joka perustuu 8 näytteeseen (R1-R8), maksimiarvo 100
CRI (R9) = Syvän punaisen värintoisto, tuottaa usein haasteita ledeille, maksimiarvo 100
TLCI = Television lighting consistency index, maksimiarvo 100
CQS (Qa) = Yksi ehdotetuista korvaajista CRI:lle, 15 näytteen keskiarvo
CRI2012 (Ra,2012) = Toinen ehdotetuista korvaajista CRI:lle, koostuu 17 näytteestä
MCRI = Yhdeksän kaikille tutun objektin muistinvaraisuuteen perustuva värintoistoindeksi
IES TM-30-15 lisätietoja
TM-30 = Uusin ja tarkin värintoistoindeksin laskentamenetelmä, joka perustuu 99 näytteeseen. Erityisesti ledeille parempi tapa verrata värintoiston laatua kuin CRI.
TM-30 (Rf) = Värien tarkkuus, korvaa CRI(Ra):n.
TM-30 (Rg) = Värien saturaatio.
Sävypoikkeama, tint dev. tai duv kertoo värisävyn poikkeaman mustan kappaleen säteilyyn vastaavassa värilämpötilassa. Mitä suurempi numero, sitä vihertävämpi/kellertävämpi sävy. Mitä pienempi, sitä pinkimpi/magentampi. Karkea raja surkealle sävylle on noin >0,0100 tai <-0,0100. Tyydyttävän raja menee omasta mielestäni noin 0,0050:ssä.

Jos liikenee noin tunti, niin kannattaa katsoa esitys IES TM-30-15:stä. Se myös valottaa värintoistoindeksien problematiikkaa yleisesti.

[video=youtube;fK-ezGnbetc]https://www.youtube.com/watch?v=fK-ezGnbetc[/video]

Paloajat ja valoteho

Koska käytössäni ei ole aitoa integroivaa palloa, lumenit ovat vain arvioita. Mittaukset on tehty spektrofotometrillä halvan luksimittarin sijaan, joissa huonolaatuiset suodattimet voivat eri spektrin valoilla heittää useita kymmeniä prosentteja.Käyttöaika maksimitilassa(Turbo 2) pienen usb-tuulettimen kanssa ja ilman.


Lämpötilan mukaan säätyvä teho näkyy selvästi kuvassa. Valoteho laskee ja nousee, kun sen sisäinen lämpötila muuttuu. Joissakin olosuhteissa teho pumppaa hieman, mutta tätä ei käytännössä silmin huomaa.

Käyttöaika toiseksi tehokkaimmassa tilassa (Turbo 1) tuulettimen kanssa ja ilman.


Wizard Pro on otsalampuksi hyvin kirkas, vaikkei ihan ylläkään valmistajan lukemiin. Harvemmin otsalampulla tarvitseekaan yli 500 lumenin tiloja, johon Wizard alkuturbon jälkeen asettuu. Paloajat ja kokonaisvalon määrä ei ihan yllä markkinoiden parhaiden tasolle, mikä selittynee draiverin heikomalla hyötysuhteella.

Lamppu ei jätä koskaan pimeään yllättäen turbo-tilasta vaan jää palamaan vajaan 40 lumenin teholla pitkäksi aikaa.

Paloaikavertailu Olight H2R:ään huoneenlämmössä.

Tehon laskun jälkeen valoa tulee suurin piirtein yhtä paljon.


Lämpöregulointi toimii hienosti. Jos tuuletus on riittävän tehokas ja/tai pakkasta riittävästi, pysyy valovirta yli 1000 lumenissa akkujen tappiin saakka.

Boost-draiveri toimii myös erinomaisesti. Turbot toimivat hyvin jopa Panasonic NCR18650B:llä, vaikka niiden kapasiteetista olisi jo yli puolet kulutettu.

Lampun hyötysuhde testattiin Sanyo NCR18650GA -akulla turbo 1 -tilassa tuulettimen jäähdyttämänä.

Energiatehokkuus ei aivan yllä kärkiryhmään mutta paranee selvästi himmeämmillä tiloilla.Lämpötila

Wizard Pron lämmönhallinta pitää lampun pään noin 60 asteessa säätämällä tehoa. Otsassa tämä tuntuu lämpimältä, mutta kädessä valainta ei voi pitää.

Lämpökameran kuvat minuutin ja 10 minuutin kohdalla maksimiteholla ilman jäähdytystä.

PWM

PWM:ää ei käytetä missään tilassa.

Skoopilla näkyy pientä noisea painikeledin välähtäessä, mutta lamppu on täysin äänetön perustiloissa. Huomio- ja strobotiloissa kuuluu vaimeaa naksumista.Lepotilan virrankulutus

Koska lamppu käyttää elektronista kytkintä, kulkee piirissä jatkuvasti pieni virta. 8 mikroampeerin virta on kuitenkin täysin mitätön.

Yhteenveto

Armytek Wizard Prossa ei ole paljoa moitittavaa. Se on houkuttelevasti tuotteistettu, tuntuu käytössä luotettavalta ja tarjoaa monipuolisen käyttöliittymän. Mattaviimeistely tuntuu kivalta ja tarjoaa sopivasti pitoa ilman pyällystä. Otsapannassa lamppu toki pysyy hienosti ilman pitelyäkin.

Panta onkin erinomainen. Siinä on reilusti säätövaraa, ja pidike toimii nopeasti ja helposti ilman pujottelua tai remmien kiristelyä. Lampun kulmaa on myös vaivatonta säätää. Mukana tulee hyvä taskuklipsi, ja perän magneetin avulla Wizard Pro kiinnittyy helposti melkein minne vain.

Usb-lataus on plussaa, mutta on melko hidas. Seitsemän tunnin latauksen sijaan kannattanee matkaan ottaa toinen akku ja pieni yhden kennon laturi. Armytek on suojannut valaisimen hyvin, eikä perän kontaktien oikosulkeminen aiheuta ongelmia.

"White"-versio on käytännössä viileähkö valkoinen mutta melko neutraali. Sävy on hieman vihertävä himmeämmissä tiloissa, mutta väriltään tasaisen valokeilan ansiosta ei häiritsevä, jos ei ole suoraa vertailukohtaa. Laaja tasainen valokeila sopii erinomaisesti lähityöskentelyyn ja valaisee täydellisesti metsäpolut. Tuotesortimenttiin sopisi silti hyvin 4500-5000 K korkean värintoistoindeksin vaihtoehto.

Turbotilat ovat nimensä mukaisesti vain hetken huumaa. Käytännössä Wizard Pro kykenee tuottamaan noin 500 lumenia valoa ilman ulkoista jäähdytysapua, mikä riittää käytännössä aivan hyvin. Sopiva liikkuminen tai viileämpi keli nostanee lukeman 8000-1000 lumeniin.

Draiveri ei ihan yllä energiatehokkaimpien joukkoon, mutta muuten Armytek Wizard Pro on loistolamppu.

+ Valon sävy pysyy samana spotin keskeltä reunoille
+ Erinomainen rakenne ja viimeistely
+ Otsapanta toimii hyvin ja lamppu kiinnittyy helposti
+ Kytkimen loistava tuntuma
+ Suora pääsy kaikkiin kirkkaustiloihin
+ Aidot himmeät firefly-tilat
+ Olematon lepotilan virrankulutus
+ Reaaliaikainen lämpötilan seuranta ja varoitus
+ Ei aikaan sidottua valotehon pudotusta
+ Turbo toimii hyvän boost-driverin ansiosta myös heikommilla akuilla ja vajaalla latauksella
+ Turvallinen lataussysteemi
+ Vesitiivis ja pudotuksen kestävä (ei testattu)
- Ei neutraalia tai korkean värintoistoindeksin vaihtoehtoa
- Lataus melko hidas (noin 7 tuntia)
- Melko suurikokoinen
- Valon vihertävä sävy erityisesti himmeimmillä tiloilla
- Pitkitetyssä käytössä kirkkaissa tiloissa liian kuuma käsiteltäväksi (otsalamppuna ok)
« Viimeksi muokattu: 13.02.18 - klo:10:32 kirjoittanut maukka »

627558

  • Tulokas
  • *
Vs: Testi: Armytek Wizard Pro v3 -otsalamppu (18650, XHP50)
« Vastaus #1 : 21.06.17 - klo:00:51 »
Kiitos erittäin kattavasta esittelystä!

Ei voi muuta sanoa kuin, että on tulokkaita ja Tulokkaita. Ehkä maukan kohdalla voitaisiin miettiä jotain sopivampaa nimikettä? Jos tulokas saa esittää..   :)ariv

  • Täysjäsen
  • ***
Vs: Testi: Armytek Wizard Pro v3 -otsalamppu (18650, XHP50)
« Vastaus #2 : 21.06.17 - klo:01:25 »
Yep, maukalla on kyllä perusteelliset testit.